BOLDOGulj

Kevés a szeretők esélye a normális párkapcsolatra

Vajon mennyi az esélye annak, hogy akik egykor csak szeretők voltak, azoknak a kapcsolata rendeződik, és hosszú távú boldogság is vár rájuk? Ha hihetünk a statisztikáknak, akkor nagyon kevés. 

A szeretők nagy része vár és vágyik arra, hogy a titkos vagy második kapcsolat végre az első helyre kerüljön. Nincs is ezen semmi meglepő, a szerelmesek nagy része birtokolni akarja szerelme tárgyát, és maga mellett szeretné tudni őt.

Ami másnak hétköznapi, például együtt tölteni egy unalmas estét, civódni, hogy melyik fenyőből legyen a karácsonyfa, vagy megkérni a másikat, hogy ne hagyja elől a szennyest/sminkcuccokat, az számukra vágyálom.

Aztán ahogy telnek az évek, valamerre csak eldől a dolog: vagy elfogy a szerető türelme, vagy az eredeti kapcsolatot, családot választja az, akinek párja van, vagy bekövetkezik a különköltözés, szakítás, és a szeretői kapcsolat “előrelép”. Na nem ez utóbbira van kevés esély, hiszen ez is gyakran megesik.

Az érdekes a szeretőkből lett párkapcsolatok és házasságok hosszú távú kimenetele: azt találták ugyanis, hogy mindössze 20% az esélyük az évtizedeken át tartó boldogságra.

80%-uknál viszont úgy ér véget a kapcsolat, mint ahogy elkezdődött: hűtlenséggel! 

Az már eloszlik, hogy a korábban párkapcsolatban lévő fél, vagy a várakozó státuszú ember lép félre ebből kapcsolatból. Tehát nem foghatjuk arra ezt az eredményt, hogy aki egyszer hűtlen volt, az később is megcsalja a párját, mert van, hogy fordítva történik, s a kapcsolat végén őhozzá nem lesznek hűségesek.

lover4b

Mi állhat ezeknek a meglepő adatoknak a hátterében?
Talán száz és száz indokot is fel lehetne sorolni, de íme a legfontosabbak:

 • Az ilyen párkapcsolatokból hiányozhat az ősbizalom legalább az egyik fél részéről. Hiszen eleve hűtlenségre épült, tehát mondhatjuk, hogy homokra épült vár… Nehéz azok után bízni valaki hűségében, hogy a velünk való kapcsolata is megcsalásra alapul. Talán ez az egyik legfontosabb.
 • Ebből következően maradhat fájdalom abban a félben, aki szerető volt, főleg ha néhány hétnél tovább tartott az az időszak, amikor ő volt a harmadik. Megesik, hogy akár tudatosan, de legtöbbször tudat alatt ezt a fájdalmat szeretné visszaadni, amikor már kevésbé jól mennek a dolgok.
 • Igen, a legtöbben azt gondolják oknak, ami gyakran előfordul: aki korábban szeretőt tartott, az később is meg fogja ismételni ezt a metódust.S akkor itt most álljunk meg egy kis kitérőre. A hűtlen emberek felett mindenki könnyen tör pálcát. (Egészen addig, míg maga sem gondolta volna, de ő is ebbe a helyzetbe kerül 😛 Amíg meg nem történik, persze azt mondja: le-he-tet-len!) Mert ítélkezni a legegyszerűbb dolog a világon! Csak kimondod a bírálatot, de nem kell a dolgok mögé nézned, hogy MIÉRT? Ne gondold azt, hogy a hűtlenek egyúttal rossz emberek. Hidd el, nekik is vannak érzéseik és okaik. Ismered a puffogtatott frázisokat, hogy a hűség nem érzés, hanem döntés, és m
 • ás hasonló magvas bölcsességeket. Ó, ha a világ ilyen egyszerű lenne! Azt hiszed, a legtöbben direkt akarnak rossz emberek lenni? Direkt akarják bántani a másikat? Szó sincs róla. De erről majd egy másik cikkben fogok írni, hogy miként juthat el valaki odáig, hogy megcsalja a társát, s milyen tudatos, de főleg tudalatti okok irányítják. Az viszont bizonyos, hogy vannak “hűtlen típusok”, de itt nem
  csak arról lehet szó, hogy “hajtja őket a vérük”, hanem hogy hiányzik a párkapcsolatokhoz szükséges megoldórendszerük, és ez egy egyszerű, kellemes kilépési lehetőségnek bizonyul számukra.
 • Ok lehet még az is, hogy hiába telik el hosszú idő, a környezetük ítélkező marad a kapcsolatukkal szemben (ami valamikor “szétrobbantott egy házasságot” – mondják, persze ez sosem ilyen egyszerű). Az ilyen pároknál pedig hiányozni fog a szociális támogatórendszer, ami összetartó erővel rendelkezik.
 • A szeretői kapcsolatban lévők nemigen hiszik el, amíg meg nem tapasztalják, de teljesen más a felépítése egy szeretői kapcsolatnak, mint az együttélésnek vagy a házasságnak. Ami addig felettébb vonzónak látszik (lásd fenyőfa kiválasztása), az később már lehet, hogy bosszankodás tárgya lesz. Ami korábban az elérhetetlenség izgalmával szolgált, az most már ott van karnyújtásnyira – és lehet, hogy nem is olyan édes, mint ameddig tiltva volt. Mint a gyereknél a csoki: ha tilos enni, akkor veszettül kell, de ha ott van mindig, akkor lehet, hogy rájön: nem is az édességekért van oda, hanem a sós nasiért.
  Gyakran hiszik azt a szeretők, hogy az ő kapcsolatuk biztosan működni fog, hiszen kipróbált a dolog: egyrészt mert hosszú ideje tart a kapcsolat, másrészt mert sokat vannak együtt, szinte mintha együtt élnének. De akkor hol lehet a hiba?
  Elfelejtik, hogy a szeretői kapcsolat is egy rendszer, mint a család, ahol minden szereplőnek feladata van. lover 3b.jpg
  Akkor is, ha valamelyik szereplőre nem szívesen gondolunk, és az ő szerepét alulértékeljük – ez esetben a megcsalt személyét.
  Lehet, hogy ő olyan láthatatlan gerenda, ami nélkül összeomlik a ház! Nézzünk erre egy egyszerű példát a szokásos nevekkel 😀 :Béla megcsalja Jolánt. Nincs már szenvedély és kedvesség a kapcsolatukban, és belebotlik a klasszikus esetbe: Cilike az irodából cuki és szexi. Össze is kavarodnak annak rendje és módja szerint, sőt mi az hogy! Nagyon jól megvannak a szenvedélyen túl. Jókat beszélgetnek, s az “üzleti utak” sem unalmasak: teniszeznek, szaunáznak. Sokat találkoznak, mert Jolán is elfoglalt, dolgozik és sokat vigyáz az unokákra. Béla sokáig nem válik el, és nem is robbantja fel a Cilike-bombát: arra vár, hogy kifizessék Jolánnal a ház hitelét, akkor majd könnyebb lesz osztozkodni. Otthon lakik tehát, de Cilikére is sok idő jut. Gyakran járnak étterembe, sőt golfozni is. Végül Béla beadja a válást, Jolán se nagyon drámázik, részéről is kihűlt már a dolog, és örül neki, hogy eggyel kevesebb emberre kell mosni. Igen, merthogy Jolán mosott rá, sőt még Béla anyukájának is gyakran vitt ebédet. De Cilike utálja a házimunkát. (Ezt meg tudom érteni! 😀 – a szerk.) Béla összeköltözik Cilikével, aki addig azt gondolta, hogy a Bélával való élet csak étterem és utazás, nem pedig mosás meg vasárnapi rántotthús. Béla ezt persze egyértelműnek gondolta, és ebből egyre több veszekedés alakul ki közöttük. Cilike pedig nem is érti, Béla miért várja el tőle, hogy még az anyjára is főzzön. Banális a példa, de minden szeretői kapcsolatban van rejtett nehézség (a rántott húson, a mosáson meg Béla anyján túl), ami nem kerül elő egészen addig, míg össze nem költöznek, mint egy pár.

Lehetne még sorolni az okokat, de ennyi is elég ahhoz, hogy lássuk: bőven vannak rejtett buktatók a szeretői kapcsolatokban. Persze a szerelem hevében mindenki azt mondja:
A mi kapcsolatunk másmilyen! A miénk működni fog!” Nos, nem lehetetlen. Mint látjuk, van erre egy 20 százaléknyi esély…


Amennyiben érdekesnek találtad ezt az írást, kérlek oszd meg  a facebook-on,
hogy mások is olvashassák! Köszönöm 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s