BOLDOGulj

A Valentin-nap ajánlott a pároknak!

A felmérések szerint a magyarok legnagyobb része nem szereti a Valentin-napot. Pedig a szerelem-szakértők szerint érdemes minden alkalmat megragadnunk az ünneplésre! Ráadásul az egészségtelen édességeknél is létezik romantikusabb ajándék.

Nem is olyan új ez az ünnep?

Sokan azt gondolják, hogy a “Valentinozás” valamiféle újkeletű amerikai dolog, amiből csak a virágboltok és a csokoládéárusok húznak hasznot. Noha a profitban van igazság (jó lenne tudni, hogy egy virágboltnak hány szál vörös rózsával kell készülnie erre a napra…), a Valentin-nap minden, csak nem vadiúj: Angliában már a 15. század óta vannak olyan párok, akik ilyenkor egymásnak kisebb ajándékokat vagy költeményeket küldenek. De még az ókorra visszavezethető hagyományokat is találhatunk! Más kérdés, hogy ezek a szokások kis hazánkba nem törtek be, csak a ’90-es évek környékén.

Titokban vágyunk rá? 

Házassági tanácsadóként az a tapasztalatom, hogy a pár valamelyik tagja titkon igenis vágyik a Valentin-nap és más hasonlóan romantikus alkalmak megünneplésére. Jól esik neki az ajándék, a figyelmesség azon a napon (is), amikor minden piros szívektől hemzseg. De ha párja kevésbé romantikus, és eleve tudja, hogy nem számíthat ilyesfajta gesztusra, akkor inkább elnyomja az érzéseit. Helyette – sokkal kockázatmentesebben – azt mondja: “Ugyan, olyan közhelyes, ez nem is igazi ünnep!”

Nem merjük kimutatni az érzéseinket

Sajnos sok párkapcsolatban jellemző, hogy a felek nem merik őszintén kimutatni és áramoltatni az érzéseiket egymás felé. Ez sokkal ősibb magyar szokás, mint a Valentin-nap, de jóval kevésbé építő! 

Sokan azt tanulják otthon a családjukban, hogy az érzelmek felesleges és félelmetes dolgok, és akkor vagyunk elég erősek, ha nem érzelgősködünk. Vagy egyszerűen csak elhanyagoló környezetben nőttek fel, ahol nem volt lehetőség  megélni az érzelmeket.

Így hát a párok romantikázás helyett inkább versenyeznek: kinek van igaza, ki az erősebb, és mindig arra várnak, hogy a másik kezdeményezzen.

Valentin2

Szervezd meg Te!

Ha mi vagyunk romantikusabbak, mint a párunk, akkor  ne várjunk, hanem ragadjuk kezünkbe az irányítást, és tanítsuk meg a társunkat a szerelemre, az érzelmek édességére, azok kimutatásának szépségére!

Igen, a hölgyek is szervezhetnek kellemes programokat, és készülhetnek meglepetésekkel. Ez már a 21. század, nem csupán a férfiaknak lehetnek gáláns, kezdeményező gesztusaik! (Még nagyobb az esélyünk a sikerre, ha ismerjük kedvesünk szeretetnyelvét.)

A szakértő szerint érdemes megünnepelni

A Valentin-nap mindössze egy jó lehetőség és emlékeztető arra, hogy mutassuk, mondjuk ki az érzéseinket, a szeretetünket, hogy kedves ajándékokkal vagy minőségi idővel kedveskedjünk a társunknak. Ismerjük a közhelyeket, hogy ezt bármelyik másik napon is megtehetjük. A kérdés csak az, hogy valóban megtesszük-e? Ha annyira nem kedveljük a Valentinozást, akkor itt a lehetőség: ragadjunk naptárat, és jelöljünk ki egy másik, látszólag teljesen átlagos napot, amikor a kapcsolatunkat (és a kedvünket) javító dolgokat teszünk! Az sem baj, ha “ottfelejtjük a pennát”, és rendszeresen iktatunk be ilyen párkapcsolat-építő alkalmakat a kalendáriumunkba.

Hizlaló csokoládé helyett…

A kicsit is profibb romantikázók nyugodtan új szintre léphetnek a szívet tartó plüssmacik, vörös rózsák és csokoládék világából Valentin-napkor is. Hiszen nincs kellemesebb a személyre szóló ajándéknál! (Ez alatt nem a névre gravírozott kulcstartókat értem…) Ha a párunk tudatosan táplálkozik, hívjuk el egy olyan étterembe, ahol egészséges étkeket szolgálnak fel, vagy lepjük meg egy fittness bérlettel! Ha szeret olvasni, válasszunk neki egy klassz könyvet a könyvesboltból – kínálat van bőven, és az eladók vagy barátok segítségét is kérhetjük. Amennyiben pedig az okostelefonok világa bűvöli el, küldjünk neki kedves vallomást a Messengeren keresztül.  Ha szereti a tengert, írjunk neki üzenetet egy kagyló belsejére. Rejtsünk el üzenetet a pénztárcájában, vagy egyszerűen csak főzzük meg a kedvencét vacsorára, és bújjunk össze egy kicsit!

Valentin3

Egészséges elvárások

Ismerjük a karácsony-effektust, amikor annyira készülünk, túlgondolunk, tökéletességre törekszünk, és végül nem felel meg az ünnep az előre gyártott, megugorhatatlan elvárásainknak? Érdemes ezt elkerülni, ha nem csalódottan vagy veszekedéssel szeretnénk tölteni a szerelem ünnepét! Egyszerűen csak engedjük el magunkat, és a ne hollywoodi romantikát várjunk!

Higgyük el, mielőtt vadul ellenezzük a Valentin-napot: manapság a válságok korát élő párkapcsolatok szomjazzák a szeretet kimutatásának lehetőségeit.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s